piektdiena, augusts 31, 2007

X360: Atskats - Bioshock

Atskata iesūtītājs: Messer

Spēlēts uz: Xbox 360
Piešķirtais vērtējums : 9/10

'Would you kindly?' Šādi vārdi tev paliks atmiņā ilgu laika, kad būsi krietni jau spēlējis Bioshock, pilns ar Lielajiem Papucīšiem (bet lai gan tās ir mazās māsas??? Vai tad ne mazās meitas?), manīgiem īriem, elpu aizraujošu stāstu un grafikas? Salīdzinot ar šo spēli, visas citas spēles izskatās kā Pongs uz Atari 2600.

Kas mani ievilka 'Rapture', spēles galvanajā notikumu vietā? Ko lai saka - viss. Spēles producents - Kens Levīns (Ken Levine), ir pazīstams ar System Shock sērijam un spēle Bioshock ir kā dvēseļu brālis System Shock spēlem. Kas lidzīgs? Grafiski attēli, interesants stāsts, stāsts spēles vidu tiek apgriezsts kājām gaisā. Viss ir manāms, bet Bioshock - tā ir māksla spēles formā - neviena cita spēle neko šādu vēl nav spējusi iemūžināt.

Spēles gaita notiek Rapture, it kā slavēta un grezna vieta kur māksliniekiem nav jabaidās no cenzūras un tādā gaitā - bet kad tu tiec līdz Rapture - slavēta un grezna top par 'tīrā elle'. Cilvēki? Cilvēku vairs nav - palikuši vien tikai Splaiseri (Splicers), kādreiz cilvēki - tagad monstri, pilni ar plasmidiem (Plasmids) un samaitātām īpašībām (pazust, staigāt uz sienām, uzsprāgt) - šie arī ir, spēles galvanie ienaidnieki - ir arī Lielie Papucīši (Big Daddies) un Mazās Māsas (Little Sisters), māsām uzdevums ir savākt ADAM - ģenētisku materiālu ko visiem gribas, visiem vajag.

Kādreiz tas ir bijis tikai jūras radībās un tā esot bijusi vienīgā vietā kur to dabūt, bet tagad mazās māsas ir vienīga vieta ko tur dabūt - iemeslu dēļ kas iespējams skaitītos kā spoilleris - neteikšu kāpēc. Tētu uzdevums ir viņas sargāt, un ja gribi dabūt ADAM - viņš ir jānobeidz! Uzdevums nav vienkārš, bet par ADAM vari pirkt plasmidus un tonikus, kas nenoliedzami padari spēli interesantāku.

Spēlei ir lieliskas fizikas, to var redzēt agri spēlē dabūjamo Plasmidu - Telekinesis, ar ko var aizšaut objektus, tālāk spēle lai dažas lamatas apietu, ir ar Telekinesis jāpievelk kāds objekts - un tad jāmet uz lamatām - tās aktivizējas, un vari iet tālāk, kas man patīk Bioshock ir ka tu vari pieiet lietām dažādi - ja tev uzbrūk, droši, vari vienkārši šaut, bet vari arī hipnotizēt Tētīti vai lietot Saniknošanas (Enrage) plasmidu, kas pretiniekiem liks nostāties tavā pusē - vai ja ir uzlausta (hacked) kāda kamera vai drošības robots (Security Bot), tad kamera iedarbinās signalizāciju pret pretinieku, vai robots sāks šaut.

Runājot par laušanu un citām lietām, tas ir viens lieliski izveidots RPG elements šinī spēlē, lai gan laušana apnīk (atgādina spēli Pipe Dream), var lietot vai nu Buyout (maksā par automātisku laušanu) vai automātisko laušanas rīku ko var iegūt ar U-Invent, tagad par U-Invent. Kas tas vispār ir? Sākot no apmēram 1/4 spēlē, tu no kastēm utt. savāc visādus mēslus, līme, tukšas šlirces, benzīns. Ko ar tiem? Protams - taisi munīciju, tonikus, automātiskos laušanas rīkus, U-Invent spēlē lietosi daudz. Vēl arī ir Ammo Banditos un automāti, tur tu pērc munīciju vai medpakas. Spēlē arī ir citreiz paslēpti 'Power to the People' aparāti, kur tu par brīvu vari paaugstināt sava ieroča spēku.

Bet protams - arī ir sliktas lietas. Citreiz kad tu nošauj pretinieku, viņš vēl kustas uz zemes vai kaut kas tā neorganiski vibrē, bet kas man likās pats sliktākais ir tas ka spēle ir pārāk viegla! Es lai gan spēlēju uz Medium, visus situ nost ar Wrench, tas gandrīz labākais ierocis, uz Medium arī ātri var nošaut Papucīšus, daži šāvieni ar 00 Buck (bise) un tad ar mīnmetēju un beigts - nu tā.

Bet kopumā? Viena no labakajām spēlēm ko esmu spēlējis, ja nespēlēsi - tevi pats personīgi nomedīšu un iemetīšu grāvī!

Diskusija par Bioshock KonsoLV Forumā

6 komentāri:

Unknown teica...

Visu cieņu...

ok, sāksim vispirms ar to, ka līdz ar apskatu ieviešanu, varbūt būs (uzsvars uz varbūt)jēga šeit iegriezties, līdz šim tikai treileri un tamlīdzīgas lietas nekādi nespēja mani te noturēt, jo vienmēr varu tos redzēt neskaitāmās citās vietās...

runājot par pirmo rakstu, prieks, ka centies, bet... pieļauju, ka latviešu valoda tev nav dzimtā, ja ir, tad gramatika (vēl kaut cik) un stils ir kaut kur pazaudējušies, lai neteiktu,ka nav vispār... Teksts it kā latviešu, bet valoda krievu un tad vēl pa vidu vārdi angliski.
tātad, lai nebūtu tā, ka nolieku tos, kas kaut ko dara, 2 varianti:
1. Cālīškungs ieceļ sevi par redaktoru - cik novērots, tad ar valodu viss ok (tikai to cukuru tik daudz nevajadzētu bērt klāt ;))
2. Sūtat man, mēģināšu līdzēt, tikai man grūti ar laikiem, tāpēc tas būtu ar lielāku vai mazāku aizķeršanos

Abos gadījumos protams autors netiek mainīts un paliek, tas,kurš rakstu iesniedzis, nekādus laurus vismaz es piesavināties netaisos :)

Tātad, ja ir interese par otro variantu, iemetiet tepat kādu atsauksmi, pēc tam sarunāsim, ko, kā un par cik :) (nē, nē jāmaksā nebūs)

P.S. Cālīškungs, forumā kaut kāds sviests ar parolēm, amn katru reizi rāda, ka esot nepareizs user name vai parole

Vis (no revolution.lv)

Anonīms teica...

Jā - man ar stilu ir šā un tā - ja godīgi man ir dzimtā latviešu bet es godīgi teikšu man labāk ir ar angļu valodu - ja tu vari rediģēt visas kļūdas utt. būtu lieliski ;)

Anonīms teica...

ja palasa, tiešām var redzēt ka ir kļūdas ar stilu.

THECalitis teica...

Prieks Tevi šeit redzēt Vis!

Diemžēl nemācēšu Tev palīdzēt atrisināt "foruma sviestu", varu tikai ieteikt mēģināt vēlreiz, jo cik man zināms, tad citiem šādas problēmas nav bijušas.

Tas būtu lieliski, ja mēs varētu sadarboties, tomēr sākoties jaunajam mācību gadam, pašam būs problēmas ar laikiem, tāpēc, tad jau redzēs kā mums ies, turklāt vēl jau ir ļoti grūti pateikt cik cilvēki būs atsaucīgi šim projektam, tādēļ laiks rādīs, ko un kā mēs šeit iesāksim.

Unknown teica...

Kļūdas ar stilu :), tobiš stilīgas kļūdas :)

ok, varam darīt tā, ka rakstus sūtat man, es kaut kad (pēc iespējas ātrāk) salaboju...
meils vis@oto.lv

to cālītis: teorētiski jau varētu būt, ka visu laiku aizmirstu paroles, bet kaut kā negribētos tam ticēt ;) ok tā nav tik liela problēma.

Anonīms teica...

Lieliski! Darīšu tā :)